De saoto soep is de Surinaamse variant van de traditonele (Javaans) Indonesische soto soep.
Waar ze in Indonesië de soto met geelwortel (kurkuma), lontong en wat aardappel maken, maken ze hem in Suriname met kip ei en piment korrels. Veel mensen denken dat piment peper is, maar dit is een kruisbes die een typisische smaak geeft aan Surinaamse gerechten.
Na de kolanisering waren niet alle gewenste specerijen voor de inheemse volkeren die
gelokaliseerd werden in suriname beschikbaar, dit zorgt er voor dat de Surinaamse keuken een diverse mix is met als bron de grote diversiteit aan landen.
Ui, knoflook, citroengras, laos, salamblad, piment korrel, maggiblokjes, kipblokjes, witte peper, kippendij.
Selderij, tarwe, gluttenbevattende granen.
KJ
Kcal
Vetten
Verzadigd
Koolhydraten
Suikers
Eiwitten
Zout
Per 100g
63,79
37,12
0,43
0,06
5,73
1,18
2,34
0,08
Per Portie
114,83
66,82
0,78
0,11
10,31
2,13
4,21
0,14
Bij kip kerrie maken we gebruik van kerrie masala. De kerrie masala is niet hetzelfde als de curry kruiden die in India worden gebruikt, hier wordt het wel vaak mee verward. Toen de arbeiders van India naar Suriname trokken, hadden zij niet de curry bladeren, die ze gebruikten in hun maaltijden, in hun thuisland. Om die reden is er een kerrie masala ontstaan, een kruidenmengsel dat lijkt op de curryblaadjes, maar met de middelen die beschikbaar waren in Zuid-Amerika. De kip kerrie kan het best worden gegeten met witte basmati rijst (iets langere korrel) en eten we in Suriname samen met kousenband, zoetzuur en, indien gewenst, met sambal.
Kippendijfilet, ui, knoflook, zonnebloemolie, maggiblokjes, zwarte peper, tomatenpuree, masala, madame jeanette, komkommer, azijn, rode ui, rijst, kousenband, vijfspice poeder.
Optioneel: Sambal van madame jeanette, op basis van tomaten, ui en peper.
Mosterd, selderij, sesamzaad.
KJ
Kcal
Vetten
Verzadigd
Koolhydraten
Suikers
Eiwitten
Zout
Per 100g
427,05
112,75
4,72
1,20
2,22
0,06
15,59
0,00
Per Portie
1481,78
353,41
8,42
1,84
42,54
3,72
26,11
0,00